Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta. Kruche ciasto, aksamitna masa i chrupiące pistacje… Smacznego!
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy.

Składniki na ciasto kruche:


• 200 g mąki pszennej tortowej
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko jajka,
• 100 g masła
• Łyżka śmietany18%
• szczypta soli

Składniki na krem pistacjowy: 

  • 200 g białej czekolady, 
  • 500 g mascarpone, 
  • 140 g pistacji Helio
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 100 g pasty pistacjowej. 

Dodatkowo:

  • dwie garści pokruszonych bezików

Sposób wykonania:

Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut.

Pistacje obieramy i blendujemy. Do orzechów dodajemy krem pistacjowy i ponownie miksujemy. W osobnym naczyniu schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na niskich obrotach. Składniki powinny się połączyć.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej pastę pistacjową i mieszamy. Mieszankę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, a po chwili mieszamy ją z kremem śmietankowym. Tak przygotowany krem z mascarpone, pistacją i białą czekoladą przechowujemy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Na chłodny spód mazurka wykładamy krem pistacjowy. Górę ciasta dekorujemy jajeczkami i pokruszoną bezą.

Categories: Ciasta, Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

29 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Mazurek pistacjowy”

Posted on Kwi - 11 - 2025

0 Comment

,,Babka tiramisu’’ 

Posted on Kwi - 10 - 2025

0 Comment

,,Faworki”

Posted on Lut - 26 - 2025

1 Comment

,,Sofficini z szynką i...

Posted on Gru - 31 - 2024

0 Comment