Wielkanoc bez mazurka to nie to samo. Dlatego nie ma na co czekać! Zapiszcie przepis na pistacjową rozkosz i koniecznie przygotujcie na Święta. Kruche ciasto, aksamitna masa i chrupiące pistacje… Smacznego!
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny sernik pistacjowy.





Składniki na ciasto kruche:
• 200 g mąki pszennej tortowej
• 50 g cukru pudru
• 1 żółtko jajka,
• 100 g masła
• Łyżka śmietany18%
• szczypta soli
Składniki na krem pistacjowy:
- 200 g białej czekolady,
- 500 g mascarpone,
- 140 g pistacji Helio
- 200 ml śmietanki 30%,
- 100 g pasty pistacjowej.
Dodatkowo:
- dwie garści pokruszonych bezików
Sposób wykonania:
Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, formujemy kule, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut.
Pistacje obieramy i blendujemy. Do orzechów dodajemy krem pistacjowy i ponownie miksujemy. W osobnym naczyniu schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone, cały czas ubijając na niskich obrotach. Składniki powinny się połączyć.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej pastę pistacjową i mieszamy. Mieszankę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, a po chwili mieszamy ją z kremem śmietankowym. Tak przygotowany krem z mascarpone, pistacją i białą czekoladą przechowujemy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na chłodny spód mazurka wykładamy krem pistacjowy. Górę ciasta dekorujemy jajeczkami i pokruszoną bezą.