Nie byłoby prawdziwej świątecznej atmosfery bez pysznego domowego ciasta, jakim jest wielkanocny mazurek. To szczególna i symboliczna potrawa, której nie może zabraknąć na polskim wielkanocnym stole. Rodzinne spotkania przy Wielkanocnym stole to czas kiedy potrawy nabierają wyjątkowego znaczenia. Smak i zapach domowych specjałów potrafi pozostać w pamięci na całe życie.
Składniki na ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej, tortowej
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki migdałowej
- 1 żółtko jajka,
- 100 g masła
- szczypta soli
Kajmak
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 30 g cukru z wanilią
- 50 g masła
- Do dekoracji: płatki migdałów, rodzynki, gotowa masa kajmakowa, posypki,
Wykonanie: Mąkę, mąkę migdałową i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko, masło, sól i siekamy składniki nożem. Delikatnie zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego formę jaja. Z pozostałego ciasta pleciemy warkocz. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 10 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade. Kajmak: Masło siekamy na mniejsze kawałki. Do rondelka przekładamy śmietankę oraz cukier. Masę podgrzewamy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas mieszając do czasu aż zacznie gęstnieć. Gotową masę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki masła, energicznie mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z masą. Gotowy kajmak wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania.
Wygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta 🙂