Mazurek z piankową bezą pełną bakalii i orzechów to kolejna idealna propozycja na Wielkanoc. Przepis powstał dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio!
Składniki
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 wafel
- 300 g pokrojonej mieszanki keksowej Helio (rodzynki, daktyle, papaja, ananas)
- 20 g orzechów włoskich,
- 1 opakowanie polewy mlecznej Helio
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową masę bezową przekładany równomiernie na wafel, wyrównujemy i nakładamy drugim waflem./ Przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Pieczemy do nagrzanego piekarnika 140 stopniach przez godzinę. Gotowy mazurek bezowy studzimy i polewamy roztopioną polewą mleczną.