Makaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl .
Składniki:
- 125 g mąki migdałowej (kupiona tutaj)
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
- 30 g cukru
Masa:
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
- pisaki cukrowe
Do wykonania bałwanków użyłam:
Przygotowanie:
Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej oraz lukrem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny haczyk, który pozwala wygodnie oprzeć miseczkę o inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników. Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki.
Do wykonania bałwanków wykorzystałam również silikonowej maty marki Pavoni. Mata będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciasteczek lub czekoladek. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Silikonowa mata marki Pavoni to kulinarny pomysł na wyjątkową uroczystość. Została wykonana z wysokiej jakości silikonu, który wytrzymuje temperaturę o -40 do 230 stopni. Można ją zatem przechowywać w lodówce, wypiekać w piekarniku, a także myć w zmywarce. Silikonowa mata marki Pavoni możecie znaleźć na stronie garneczki.pl Zresztą nie tylko Silikonowa mata marki Pavoni są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć, zajrzyjcie sami!!! Do kupienia oczywiście na http://www.garneczki.pl/
dodawaj wpisy częściej,proszę!