Przedstawiam dziś przepis na faszerowany makaron ze smaczną pastą z suszonymi pomidorami z dodatkiem chrupiącego słonecznika. To pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole i marki Master Cook Handel !
Składniki:
- 200 g uprażonego na patelni słonecznika
- 15 suszonych pomidorów w zalewie
- ząbek czosnku
- ostra papryka, pieprz, sól, oliwa
- 5 łyżek pasty z suszonymi pomidorami z czosnkiem
- makaron duże rurki Baronia
- ok 25 dag mięsa mielonego
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
Wykonanie:
Uprażony na patelni słonecznik zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia słonecznik dokładnie odsączamy z wody. Blendujemy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pastą, oliwą oraz przyprawami na gładką masę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gotowy sos mięsny wykładamy na faszerowany makaron. Smacznego!