Macie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Pół kostki masła
- 1 szklanka miodu
- 5 łyżek syropu klonowego
- Szklanka cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
Składniki na lukier:
- Szklanka cukru pudru
- Białko z jajka
- Barwniki
- Dowolne ozdoby cukiernicze
Dodatkowo:
- foremki różnego kształtu
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, sodę, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut.
Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem królewskim oraz ozdobami cukierniczymi według uznania. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru.
O co chodzi z proszkiem do pieczenia ?
Zamiast proszku do pieczenia dodajemy sodę 😉