Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? W ten ponury i szary dzień mam dla Was coś kolorowego a zarazem bardzo smacznego! Papryka nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w cukinię i słonecznik. Kto chętny wypróbować?
Składniki:
- 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania)
- 2 cebule
- 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg sera żółtego
- pół cukinii
- 1 torebka ryżu
- 4 łyżki oleju
- puszka kukurydzy konserwowej
- 6 łyżek słonecznika
- sól
- pieprz
- oregano
Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego!