Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? W ten ponury i szary dzień mam dla Was coś kolorowego a zarazem bardzo smacznego! Papryka nadziewana ryżem i mięsem która od dawna gości na naszym stole ale tym razem jest wzbogacona w cukinię i słonecznik. Kto chętny wypróbować?

Składniki:

  • 4 kolorowe papryki ( żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa, wg uznania)10610598_1507536516172597_2934806362014807312_n
  • 2 cebule
  • 50 dkg mięsa mielonego z kurczaka
  • 20 dkg pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego
  • pół cukinii
  • 1 torebka ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 6 łyżek słonecznika
  • sól
  • pieprz10599311_1507536636172585_1883799991166168106_n
  • oregano


Wykonanie:

Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy. Cukinię bardzo drobno kroimy i wrzucamy do całości. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Każdą paprykę doprawiamy od środka świeżo zmielonym pieprzem, świeżo zmieloną solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem i posypujemy startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego możemy dolać troszkę wody albo bulionu. Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Smacznego!

s3_viewer_small_Page_00001

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment