Prawdziwa słodycz, która umili spotkanie przy kawie lub herbacie.Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit, #HELIO
Biszkopt
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mielonej kawy
Przygotowanie:
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, miksując do uzyskania puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieloną kawę delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia.
Pianka śmietanowa:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta
ponadto:
- ok 45 sztuk herbatników kakaowych
- słoiczek konfitury porzeczkowej Stovit
- 1 puszka masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Piankę śmietanową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę orzechową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Smarujemy konfiturą porzeczkową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Pianka cappuccino:
- 600 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta
- 5 łyżek cappuccino śmietankowe
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody i ostudzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder następnie wlewamy tężejącą galaretkę i wsypujemy cappuccino. Całość miksujemy do momentu aż wszystko się połączy. Na przygotowanej wcześniej schłodzonej warstwie wykładamy piankę cappuccino, którą posypujemy wybranymi posypkami. Tak złożone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Witam mam pytanie co do przepisu kostka capuccino z masą orzechową. W składnikach jest kawa natomiast nie jest napisane gdzie ją dodać.?Proszę też podać rozmiar blaszki ?
Kawę dodajemy pod koniec ubijania razem z mąką. Forma jest tradycyjna, to prostokątna blaszka o wymiarach 25 x 36