Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim. Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 200 g szpinaku
  • 100 g schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki kukurydzy
  • Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
  • Pasta z suszonymi pomidorami
  • Listki świeżej bazylii

Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni, przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi, łączymy z resztą składników. Ciasto francuskie dzielimy  na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment