Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom jagód i bez!Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki
]
Składniki na kruche ciasto:
- 6 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Galaretka z jagodami
- 600 g jagód
- 3 jagodowe galaretki
- 3 szklanki wrzącej wody
- 4 łyżki konfitury Babuni z jagód
3 jagodowe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dodajemy jagody. Odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.
Składniki masy mascarpone:
- 660 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
- 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
Przygotowanie masy serowej:
Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru, po czym gotową masę wykładamy na galaretkę.
Od dna formy odrysować prostokąt, który będzie potrzebny do pieczenia bezy.
Składniki bezy:
- 3 białek
- 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g płatków migdałów
- Barwnik różowy
Przygotowanie bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce
Zapraszam do sklepu ModernSilver, który prezentuje bogatą ofertę beads, niskie ceny za koraliki zawsze dopasowane są tak, aby zadowolić klientów. Sklep oferuje najwyższą jakość oraz trwałość produktu, zapewnia szybką oraz tanią wysyłkę.
Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!