Grzanki z gruszką, pastą z suszonych pomidorów, przełamujący smak rukoli. Ser pleśniowy, szynka parmeńska do tego słodka gruszka zatopiona miodem i orzechami – niebo w gębie! Uwielbiam te grzanki są idealne na przekąskę, sprawdzą się świetnie jako przystawka, mają jednak jedną wadę, znikają bardzo szybko 😛 Dzięki uprzejmości marki Helio Stovit oraz Ole! często goszczą u mnie takie pyszności.
Składniki
- 5 plasterki sera z niebieską pleśnią
- 1 bagietka zbożową
- 5 plastry szynki parmeńskiej
- 5 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów OLe!
- masło
- 3 łyżki orzechów włoskich Helio
- 3 łyżki miodu Stovit
- 1 gruszka
- dwie garści rukoli
- pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy w skos, smarujemy masłem, podpiekamy w piekarniku lub podsmażamy na złoto. Smarujemy pastą z suszonych pomidorów. Orzechy zarumieniamy na suchej patelni i mieszamy z miodem. Szynkę parmeńska kroimy w paseczki. Gruszkę kroimy w 1 cm plastry, wycinamy gniazda nasienne i podsmażamy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Na posmarowanych pastą bagietkach układamy szynkę parmeńską, rukolę, plasterki sera, gruszki oraz orzechy. Posypujemy pieprzem.
Dziękuje za inspirację. Pyszne !
Dziękuję 😉
Chetnie spróbuję i zasmakuję…..
😉