Dziś góralski akcent w mojej kuchni! Pyszne połączenie kurczaka i oscypka ze słodką borówką. Słony oscypek nadaje potrawie ciekawy, intensywny smak, sprawi, że danie nabierze zupełnie innego charakteru. Zachęcam do spróbowania mojego kotleta z oryginalną, góralską nutą!
Pyszny kotlecik został stworzony dzięki uprzejmości firmy Stovit.
Składniki:
- 1 filet
- 1 oscypek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki borówki do mięs i serów Stovit
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Filet myjemy, osuszamy kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na jasnozłoty kolor.
Na usmażone kotleciki układamy po dwa plasterki oscypka. Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku w 170 stopni, aż ser lekko się roztopi. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, podane z dwoma łyżeczkami borówek.
Sklep stomatologiczny LUBDENT to internetowy sklep stomatologiczny, oferujący szeroki wybór wyposażenia gabinetów dentystycznych. W ofercie znajdą Państwo narzędzia i akcesoria stomatologiczne.