Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Prezentuję Wam dziś świetne połączenie mielonego mięsa i makaronu. Idealne na obiad dla rodziny lub ciepłą kolacje dla gości. Nikt nie zdoła oprzeć się pokusie skosztowania tej potrawy. Efektowna i smaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser.
Składniki:
- 8 gniazd makaronu wstążki
- 10dkg sera żółtego
Składniki na farsz:
- 50 dkg mięsa mielonego
- 20 dag pieczarek
- jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili, oregano, bazylia
Składniki na sos:
- 0,5 litry śmietany
- 1 litr wody
- 3 płaskie łyżki mąki
- 6 łyżeczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili
Wykonanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 min.
Categories: Dania główne, Przepisy