Kochani Święta już za pasem, więc na pewno zastanawiacie się jak w te święta zaskoczyć swoich gości przy stole wigilijnym. Oprócz tradycyjnych potraw prezentuję Wam dziś innowacyjne połączenie halibuta z łososiem splątanych w warkoczu. Banalnie proste, a jednocześnie bardzo eleganckie i wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki.
Gorąco polecam!

 

Składniki: 10885521_1520846628174919_475121584099755226_n

• filet z łososia
• filet z halibuta
• przyprawa do ryb
• 2 ząbki czosnku
• 2 plasterki cytryny
• sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek
• 6 łyżek oliwy

Sos chrzanowy:
• 2 łyżki śmietany 18%
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego
• 1 łyżeczka soku z cytryny150175_1520846571508258_5708143330114698709_n
• pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania:

Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również zawiązujemy nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.10885123_1520846598174922_3636881728586024110_n

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment