Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w swoich ulubionych słodkościach.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 250g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na masę śmietanową:
- 10 dag śmietany 18%
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
- 40dkg malin
Przygotowujemy ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy.
Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką
Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i po 30 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy jeszcze ok. 20 min.
Źródło
https://poprostupycha.com.pl/przepis/ciasto-styropian-z-truskawkami/
Stoiska targowe stanowią bardzo ważny element podczas targów, gdzie prezentujemy ofertę naszej firmy. Jeżeli szukają Państwo producenta z wieloletnim doświadczeniem, który zadba o to, aby stoiska targowe wyglądały atrakcyjnie i zachęcały do podejścia postaw na markę Event Logistica.