Jesteście miłośnikami kawy? Zapraszam dziś na pyszne ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach. Orzechowy biszkopt pokryty orzechową masą Russel i galaretką kawową tworzy pyszny duet. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio, oraz Stovit.
Składniki :
Ciasto:
5 jajek
120 g cukru pudru
150 g zmielonych orzechów włoskich Helio
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżka bułki tartej
1 płaska łyżka kaszy manny
Poncz:
120 ml kawy chapucino
Krem orzechowy Russel:
50 dag masła
4 jajka
niepełna szklanka cukru
4 łyżek spirytusu
2 łyżki kawy naturalnej
100 g zmielonych orzechów
cukier wanilinowy
Galaretka kawowa:
700 ml wrządku
3 łyżki żelatyny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
łyżeczka likieru kawowego
Masa mascarpone:
500 ml kremówki
250 g mascarpone
6 pełne łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wrzątku
Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z bułką tartą, kaszą manną oraz kawą i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut . Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone ciasto umieszczamy w blaszce, a następnie nasączamy przygotowanym pączem.
Jajka sparzamy i wbijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i ubijamy na parze. Gdy masa podgrzeje się do temp. 40 stopni zdejmujemy z pary i dalej ubijamy aż do ostudzenia i uzyskania puszystości oraz gęstości. Ucieramy masło na jasną, puszystę masę i dodajemy po łyżce masy jajecznej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodajemy spirytus, orzechy i kawę i dokładnie mieszamy całość. asę orzechową rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin .
Kawę zalewamy wrzątkiem, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Dodajemy cukier, likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego i zdobimy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem wierzch delikatnie oprószamy kawą. Smacznego!
Źródło inspiracji: Ala piecze i gotuje
Czy można wiedzieć na jakie wymiary blaszki jest to ciasto?
Forma jest tradycyjna, to prostokątna blaszka o wymiarach 25 x 36 😉 Pozdrawiam 😉
Jak należy ubić smietankę i mascrpone?
Najpierw ubić smietankę i dodawać mascarpone? czy razem?
Do miski wlewamy bardzo zimną kremówkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo kremowy ser i na wolnych obrotach dalej ubijamy aż masy się połączą.
Tych orzechów to ma być 150 sztuk? czy gramów?
W przepisie idzie 150 gramów orzechów włoskich 😉
To ciasto jest wspaniałe! Gratuluję 🙂