,Idealnie puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe. Orzeźwiające z delikatnym kremem, pyszne połączenie winogrona oraz borówki zanurzone w galaretce. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu zespołu Helio oraz Stovit otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto z soczystymi owocami.
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 duże marchewki
- 1 szklanka oleju
- 5 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z dwóch pomarańczy
Masa:
- 2 śmietany 30%- 330ml
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone- 250g
- 2 kropelki olejku pomarańczowego
Pozostałe:
- 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
- 2 galaretki pomarańczowe
- 20 dag płatków migdałowych Helio
- 30 dag winogronu
- 30 dag borówek
- 3 galaretki przezroczyste
- 3 szklanki wrzącej wody
- konfitura z moreli Stovit
Polewa:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- 500ml soku marchewkowego
Wykonanie:
Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na
dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy
tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew,
skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej
papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.
3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy owoce. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.
Polewa:
Na soku marchewkowym gotujemy budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy go z
ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się
rozpuści. Polewę odstawiamy do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy je na parę godzin, aż
polewa stężeje. Dekorujemy według uznania.
Kolejność układania :
biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały
Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Zapraszamy Was do odbycia niezapomnianej podróży po ogrodzie malajaponia.pl Jeśli odwiedzacie Dolny Śląsk, wizyta w Małej Japonii będzie doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Ogród Japoński cieszy się sporym zainteresowaniem turystów.
Wygląda rewelacyjnie! 🙂