Lubicie złocistą kukurydzę? Jeśli tak zapraszam na lekkie ciasto kukurydziane z nutką kiwi i białego winogronu 😉 Zaskocz swoich najbliższych tym pysznym, oryginalnym wypiekiem. Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- puszka kukurydzy,
- 2 kolby kukurydzy marynowanej Ole
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- łyżka masła
- 20 g wiórków kokosowych Helio
- płaska łyżka proszku do pieczenia.
- 1 słoik dżemu kiwi z limonką i białym winogronem Stovit
- 1 opakowanie Delicji cytrynowych
- 1 śnieżka przygotowana według instrukcji na opakowaniu
- 2 kiwi
Przygotowanie
Kukurydzę odsączamy, przelewamy zimną wodą. Miksujemy razem z kukurydzą marynowaną przy użyciu blendera. Wlewamy mleka skondensowanego, wbijamy jajka i całość miksujemy. Dodajemy przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło oraz proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, wykładamy delicjami a następnie ubitą śnieżką. Ciasto kukurydziane dekorujemy pokrojonymi w plastry kiwi. Smacznego!