Ciasto francuskie to niezastąpiony składnik w naszej kuchni. Z jego udziałem można wyczarować naprawdę fajne potrawy, a najlepszym dowodem jest nasza dzisiejsza propozycja. Tym razem zapraszam kultowe ciasto połączone ze szpinakiem i serem fetą. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem.

Składniki na ciasto francuskie:

  • 2 szklanki mąki Polskie Młyny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zimnego masła
  • 2/3 szklanki zimnej wody

Składniki na farsz szpinakowy:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 2 cebule
  • Oliwa, masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan do posypania

Przygotowanie ciasta francuskiego:

W szklance zimnej wody rozpuszczamy łyżeczkę soli. Mieszamy, aż do całkowitego rozrobienia. W tym czasie rozpuszczamy 3/4 kostki masła w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy słoną, zimną wodę i roztopione masło. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zagniatamy ciasto, formując kulę, którą zwijamy w folię spożywczą. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na dwie godziny. Pozostałe masło zostawiamy w temperaturze pokojowej do zmięknięcia. Następnie ucieramy do uzyskania jednolitej maślanej masy. Utarte masło umieszczamy na papierze do pieczenia i rozprowadzamy łopatką lub szpatułką na wysokość 2 cm. Przykrywamy drugą warstwą papieru do pieczenia. Następnie wkładamy do lodówki. Kolejnym etapem jest wyjęcie ciasta z lodówki i rozwałkowanie na oprószonej stolnicy mące. Ważne, aby ciasto było rozwałkowywane w jednym kierunku, najlepiej z dołu do góry. Kolejnym krokiem jest ułożenie na nim przygotowanego masła. Następnie ciasto trzeba złożyć w kopertę. Masło ma być zamknięte w środku. Następnie ciasto z masłem należy rozwałkowywać na prostokąt, który będzie trzykrotnie dłuższy niż jego szerokość. Następnie składamy ciasto na trzy części. Brzegi mają wejść do wewnątrz. Ma powstać w ten sposób mniejszy prostokąt.

Przygotowanie farszu:

Szpinak dokładnie oczyszczamy i myjemy. Czosnek obieramy i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i przez chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu. Cebulę kroimy w kosteczkę dusimy na maśle. Dodajemy umyty szpinak, doprawiamy pieprzem i solą i smażymy do momentu, aż zwiędnie. Dodajemy pokruszony ser feta. Całość blendujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, a formę na muffinki smarujemy masłem. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy nożem na równe kwadraty o boku około 10 cm. Kokliki wyścielamy kwadratami ciasta francuskiego wystawiając rogi na zewnątrz a następnie  nakładamy farsz szpinakowy. Wierzch posypujemy startym na tarce parmezanem i pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego!

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment