Zapraszam na delikatny i lekki chlebek z dodatkiem szpinaku Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem.

Składniki:

  • 330 ml wody
  • 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY
  • 12,5 g drożdży
  • 150 g świeżego szpinaku

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity i gładki mus.  Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy mieszankę do wypieku chleba , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy szpinakowy mus, wyrabiamy. Następnie ciasta odkładamy do osobnych misek, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około  30 min. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.  Z każdej porcji formujemy wałki, o długości około 60 cm. Zaplatamy dwu kolorowy chlebek. Upleciony chlebek przekładamy  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut.

Categories: Dania główne, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment