Zapraszam na delikatny i lekki chlebek z dodatkiem szpinaku Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem.
Składniki:
- 330 ml wody
- 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY
- 12,5 g drożdży
- 150 g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity i gładki mus. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy mieszankę do wypieku chleba , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy szpinakowy mus, wyrabiamy. Następnie ciasta odkładamy do osobnych misek, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 30 min. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji formujemy wałki, o długości około 60 cm. Zaplatamy dwu kolorowy chlebek. Upleciony chlebek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut.