Była malinowa, jagodowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa teraz pora na ,,borówkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i borówek! Pyszne ciasto borówkowe powstało dzięki uprzejmości marki ,Helio Stovit, 

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła

Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .

Galaretka z brzoskwiniami

  • 40 dag borówek
  • 3 przezroczyste galaretki
  • 3 szklanki wrzącej wody

3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy borówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.

Składniki masy mascarpone:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki soku z jagód lub barwnik fioletowy

Przygotowanie masy serowej:

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę.

Składniki bezy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych Helio

Przygotowanie bezy:

Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment