Była malinowa, jagodowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa teraz pora na ,,borówkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i borówek! Pyszne ciasto borówkowe powstało dzięki uprzejmości marki ,Helio Stovit,
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Galaretka z brzoskwiniami
- 40 dag borówek
- 3 przezroczyste galaretki
- 3 szklanki wrzącej wody
3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy borówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.
Składniki masy mascarpone:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki soku z jagód lub barwnik fioletowy
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę.
Składniki bezy:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych Helio
Przygotowanie bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!