Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
Ponadto
- 2 puszki masy kajmakowej
- 60 g ryżu preparowanego
- 400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (kupione tutaj)
- 3 białe czekolady
- 3 batoniki,, Biały Lion’’
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min.
Masa budyniowa: jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy.
Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem
Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki.
Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego 🙂
Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!
Tortownicę i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl
Uwielbiam ciasto Lion, z resztą jak samego batona 😀 Swietnie wygląda 🙂
Dziękuję 😉
jaką blaszkę mogę użyć, jak nie mam kwadratowej? jaki wymiar?
Może Pani użyć dowolną prostokątną brytfankę 😉
Placek mega mega mega!!!:-)mniammm jeszcze nie raz go upieke;-)
Ja mam pytanie czy kolejność układania ciasta jest dobrze napisana, bo wydaje mi się , że na zdjęciu jest inaczej… no i potrzeba aż 2 puszki masy i 400g orzeszków?
Kolejność jest taka jak w przepisie, co do ilości składników możemy bez problemu zmniejszyć proporcje 😉 Ciasto nie zmieni smaku, jedynie będzie troszkę niższe 😉 Pozdrawiam 😉