Przepyszna babka tiramisu – prosta do przygotowania, idealnie pasuje na stół Wielkanocny! Dodatek serka mascarpone sprawia, że jest odpowiednio wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna babka tiramisu.




Składniki:
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru
- 3 jajka (wielkość L)
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 250 g mąki
- 16 g proszku do pieczenia
- 10 g gorzkiego kakao
- 15 g zaparzonego espresso
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
- 2 łyżki masy krówkowej czekoladowego Helio
Mascarpone miksujemy z cukrem. Dodajemy kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlewamy olej, krótko miksujemy. Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wszystko mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszą zostawiamy białą . Do drugiej dodajemy ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao i masę czekoladową.
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy część z kakao, wyrównujemy. Przekładamy część białą, wyrównujemy. Na wierzch przekładamy część kawową, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzamy i dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!