Delikatne, puszyste ciasto z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom borówek i bez! Pyszne babeczki powstały dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio . Stovit oraz Garneczki
Frisco.pl – supermarket online z pełnym asortymentem spożywczym i nie tylko. … W sklepie Frisco znajdziecie między innymi produkt LIMITO Łosoś Norweski wędzony na zimno – plastry. Ciesz się przyjemnymi zakupami online z firmą Frisco!
Składniki na kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g ziemnego masła
Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Składniki masy mascarpone:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 300 g borówek
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii online w firmie Frisco
Przygotowanie masy serowej:
Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, dodając cukru pudru. Następnie do masy dokładamy borówek i mieszamy delikatnie łyżką, po czym gotową masę wykładamy na kruche spody.
Od dna foremek odrysowujemy koło, które będzie potrzebne do pieczenia bezy.
Składniki bezy:
- 3 białka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowane koła. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce.
Foremki do tartaletek z wyjmowanym dnem stalowe TESCOMA DELICIA
Forma do tarty to produkt, który musi znaleźć się w każdej kuchni. Przygotujemy w niej zarówno słodkie wypieki z owocami i bitą śmietaną, jak i wytrawne dania obiadowe z kurczakiem czy warzywami. Forma umożliwia równomierne wypieczenie kruchego spodu ciasta, bez obaw o przypalenie. Ciasto posiada charakterystyczne falowane brzegi, co nadaje mu wyjątkowego wyglądu.
Wow, ale to musi byc słodziutkie. Kocham takie babeczki :*
Dziękuję 😉
ile powstanie babeczek i jaka wielkość foremek?????
Składniki podane na około 6 małych foremek do tart o średnicy 10 cm 😉