Była malinowa, była jagodowa, gruszkowa teraz pora na ,,ananasową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i ananasów! Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Pyszne ciasto ananasowe powstało dzięki uprzejmości marki ,Helio Stovit, oraz ePrezenty!
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtek
- 4 łyżki cukru pudru
- pół opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
Składniki szybko zagniatamy aż powstanie jednolita i gładka masa, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15 minut .
Galaretka z ananasem
- 2 puszki ananasów
- 3 ananasowe galaretki
- 3 szklanki wrzącej wody
3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki, aby zgęstniała. Na ciasto wykładamy pokrojony w kostkę ananas. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wykładamy na upieczony spód.
Składniki masy mascarpone:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii
- 2 łyżki żelatyny
Przygotowanie masy serowej:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na galaretkę.
Składniki bezy:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych Helio
- 20 g wiórków kokosowych Helio
Przygotowanie bezy:
Białka umieszczamy w dobrze wysuszonej misie miksera i ubijamy do momentu otrzymania sztywnej błyszczącej piany. Po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 140 stopni C. Masę wykładamy na wcześniej odrysowany prostokąt, posypujemy płatkami migdałowymi i kokoskami. Pieczemy około 1 godziny. Wystudzoną bezę wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Nie widzę nigdzie informacji na temat tego na jaką blaszkę jest to ciasto….
Forma jest tradycyjna, to prostokątna blaszka o wymiarach 25 x 36 😉 Pozdrawiam 😉