Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Chcesz zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na podwieczorek a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą. Kopułki przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl http://www.garneczki.pl/ którą śmiało z czystym sercem mogę polecić każdemu .

Składniki: DSC_0031

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 60 g cukru około ¼ szklanki
  • 80 g mąki około ¾ szklanki
  • 30 g stopionego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii

kremowa pianka:DSC_0012-vert

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego
  • 300 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kopułki:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie  dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki.

Biszkopt:DSC_0040

W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści a masa powiększy swoją objętość. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu  wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki.

Kremowa pianka:DSC_0033

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy,  aby otrzymać gładką masę.

Efekt końcowy:

Wycięte wcześniej kółka smarujemy jedną stronę dżemem porzeczkowym. Wyjmujemy foremkę z zamrażalnika i do każdej półkuli wylewamy masę, zostawiając miejsce o grubości naszego biszkoptu. Na wierz wkładamy biszkopty i lekko dociskamy. Nasze kopuły wkładamy do zamrażarki na cały dzień bądź noc.

Smacznego!

964882ecbf2fe6f5e8e5bf0b8d1dc4Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciasteczek, czekoladek lub babeczek. Produkt wykonany z wysokiej jakości silikonu. Dzięki właściwościom silikonu, formy z niego wykonane są niezastąpione w kuchni.  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej foremki. Ciastka z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków!

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

Formę silikonową SILIKOMART PÓŁKULE LARGE i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl Zresztą nie tylko sylikonowe formy są także inne świetne rzeczy, które musicie zobaczyć ,zajrzyjcie sami!!!

Do kupienia oczywiście na http://www.garneczki.pl/ 

 Zajrzyjcie również tutaj:

s3_viewer_small_HiperExtra-00s3_viewer_small_DD-21-05-01-06-15-pdf-00s3_viewer_small_01

s3_viewer_small_Lidl_01

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment