Jaki jest sekret aromatycznego leczo? To proste: przede wszystkim duża ilość świeżych kolorowych warzyw, starannie pokrojonych w niewielką równą kostkę z dodatkiem dobrej jakości parówek, kiełbasy oraz wędzonego boczku. Takie leczo kusi nas nie tylko swoim aromatem ale cieszy również oczy feerią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo to specjalność kuchni węgierskiej i danie które często serwowane jest na naszych polskich stołach.
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 1 kg parówek
- 30 dag boczku wędzonego
- 40 dag cienkiej kiełbaski
- po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona)
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 6 łyżek śmietany
- 1 kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- chili
Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę i parówki kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozostałe składniki również kroimy starannie w drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku 🙂
Zrobilismy takie leczo w domu. Odstepstwo od przepisu takie, ze na tluszczu z boczku smazylem cebule, a papryke rownoczesnie upieklem w piekarniku, bo szkoda bylo czasu. Pychota.