Kochani Sylwestrowa noc już za pasem a Wy nie macie pomysłu na przysmaki w tą szaloną noc? Prezentuje Wam dziś ciekawy pomysł na podanie koreczków w ogórku. Trudno wyobrazić sobie bez nich udaną zabawę karnawałową. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i zachwyca nie tylko dzieci. Koreczki można przyrządzić z dowolnymi dodatkami według uznania.
Moja propozycja na takiego krokodyla to:
Składniki:
- 1 duży ogórek
- papryka żółta
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- oliwki zielone i czarne
- pomidorki koktajlowe
- małe plastry wędliny
- boczek wędzony
- cebulki koktajlowe
- plasterki kukurydzy marynowanej
- malutkie ogórki marynowane
- plasterki marchewki marynowanej
- kilka liści sałaty lodowej
- wykałaczki
Wykonanie:
Ogórek myjemy ,osuszamy i odcinamy cieniutki plasterek wzdłuż ogórka tworząc podstawę tak by leżał stabilnie na talerzu. Wycięty wcześniej pasek wykorzystujemy na łapki krokodyla. Z jednej strony ogórka wycinamy zęby dla naszego krokodyla. Do paszczy wkładamy mały pomidorek koktajlowy. Z oliwek i ziela angielskiego robimy oczy oraz nos tak jak to przedstawiłam na załączonej fotografii . Paprykę i boczek kroimy w kostkę. Wykorzystując powyższe składniki robimy różnorodne koreczki w dowolnej kolejności i nabijamy na ogórka. Ogórek układamy na talerzu, dołączamy łapki i nasz krokodyl gotowy.