Jak zrobić faworki na karnawał i Tłusty Czwartek? Przepis na chrust nie jest trudny! Chrupiące i lekkie faworki. Jeśli na tegoroczny tłusty czwartek masz ochotę przygotować coś słodkiego samodzielnie, koniecznie wypróbuj ten przepis na obłędne faworki. Smacznego!




Składniki
ok. 60 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
- 4 żółtka (temp. pokojowa)
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12% lub 18%
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki spirytusu (opcjonalnie)
oraz
- 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito. Wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę cukier puder, sól i spirytus, a następnie wyrabiamy aż będzie jednolite. Ciasto wałkujemy składamy je na pół i znów rozwałkujemy. Nożem lub specjalnym radełkiem wycinamy z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroimy je na krótsze ok. 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach. Przekrawamy środek na długość 4-5 cm. Jeden brzeg prostokąta przewijamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt. Faworki możemy smażyć po kilka, najlepiej na dużej patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Smażymy na złoty kolor, po około 30 – 60 sekund z każdej strony. Po zdjęciu z patelni należy odsączyć je na papierowym ręczniku. Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.