Czym byłyby Święta Wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach.
Gdy znudzą się nam dotychczasowe przepisy na naleśniki, warto spróbować czegoś nowego. Oto ciekawy przepis na zapiekaną roladę naleśnikową, czyli naleśnika podawanego w formie rolady.
Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- szczypta soli
- 150 g szpinaku typu baby
Farsz:
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- 6-8 jajek
- 150 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni.
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z majonezem. Dodajemy cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie mieszamy. Na naleśniku rozprowadzamy cienką warstwę mięsa, wyrównujemy. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na którym również rozprowadzamy cienką warstwę mięsa. Posypujemy niewielką ilością sera. Przy krawędzi umieszczamy 2 jajka. Całość zwijamy jak na krokiety. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Na ostatnie 5-10 minut zdejmujemy z naczynia folię.