Chcesz zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na Świąteczny deser a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony lustrzana glazurą. Niezwykle pyszne i efektowne desery które zaskoczą niejednego gościa.
Składniki na biszkopt:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 60 g cukru około ¼ szklanki
- 80 g mąki około ¾ szklanki
- 30 g stopionego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści a masa powiększy swoją objętość. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki.
Malinowa żelka:
- 200 g malin
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka żelatyny
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Maliny umieszczamy w niedużym rondelku. Zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu. Następnie gotujemy przez kilka minut, aż maliny rozpadną się na mus. Zdejmujemy z palnika i przecieramy przez sitko. Przetarte maliny lekko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do foremki silikonowej z małymi wgłębieniami przelewamy malinowe puree. Odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny do całkowitego stężenia.
Kremowa pianka:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę
Lustrzana glazura:
- 125g białej czekolady, posiekanej
- 60ml wody
- 100g cukru
- 70g śmietany 36%
- 7g żelatyny w proszku
- czerwony lub różowy barwnik spożywczy
Żelatynę w proszku zalewamy niewielką ilością wody, tylko do przykrycia i
odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.
W garnuszku umieszamy wodę i cukier. Cały czas mieszając pogrzewamy do
rozpuszczenia się cukru, dodajemy śmietankę i podgrzewamy, ale nie
zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy białą czekoladę, napęczniałą
żelatynę, oraz barwnik. Mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Następnie miksujemy polewę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przecieramy przez drobne sitko, by pozbyć się wszelkich pęcherzyków powietrza.
Odstawiamy do wystudzenia do temperatury 35ºC.
Sposób wykonania:
Przygotowujemy 6 półkul, do każdej nakładamy krem do 3/4 wysokości foremki. Na
środku musu umieszamy żelkę i przykrywamy ją łyżką kremu. Wcześniej
przygotowane krążki biszkoptowe nakrapiamy lekko sokiem z cytryny i wykładamy
na mus, lekko je dociskając.
Następnie wkładamy nasze półkule na minimum 4 godziny do zamrażarki. Po tym
czasie wyjmujemy je z foremek i przekładamy na kratkę. Przygotowaną wcześniej
lustrzaną polewę wylewamy na deser. Przechowujemy w lodówce.