Zapraszam na Brownie pod mocno malinową pianką. Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo- czekoladowe ciasto. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu zespołu Helio, Młyny Polskie oraz Stovit otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto Brownie.
Składniki na ciasto czekoladowe:
Składniki:
- 1 kostka masła (200 g)
- 1.5 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 5 łyżek kakao ciemnego
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Helio
- 2 szklanki mąki Polskie Młyny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 3 łyżki dżemu malinowego Stovit
Sposób przygotowania:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao i mleko – wszystko mieszamy do momentu aż cukier się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Na kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Do przestudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka, aromat, przestudzoną czekoladę oraz stopniowo mąkę i proszek przy tym cały czas miksując. Następnie do jednolicie połączonych składników dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Na koniec do masy dodajemy dżem, śmietane i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy(40×25) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160st C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na mus malinowy
- 600 g malin można użyć mrożonych
- 3 łyżki cukru
- 480 ml śmietany 30% zimna
- 1,1/2 opakowania galaretki malinowej
Przygotowanie musu:
Maliny wkładamy do rondelka, rozgotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Przetarte maliny znów przelewamy do rondelka dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę, a następnie dodajemy schłodzoną masę malinową, delikatnie łączymy w jedną całość. Mus malinowy wstawiamy do lodówki na około 10 minut aby masa zaczęła tężeć, po tym czasie mieszamy delikatnie, masę wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą mleczną. Smacznego!