Święta Wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś/eś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole.
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 15 g drożdży
- 350 g mąkipszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 8 jajekugotowanych na twardo
Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 200 st. C około 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka podajemy najlepiej przekrojone na pół, z majonezem lub keczupem. Smacznego!
Rewelacja, muszę to wypróbować. Uwielbiam jajka w panierce 🙂