Sezon truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 250g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na masę piankową:
- 10 dag śmietany 18%
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- szczypta soli
- 40dkg truskawek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy. Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone w wzdłuż truskawki. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 min.
Sklep internetowy DIOLUT z sprzętem lutowniczym, oraz całą gamą produktów do serwisów elektronicznych. Firma gwarantuje szybką oraz profesjonalną obsługę jak i pomoc przy wyborze towaru.
Wygląda przepysznie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej 😉
😉
Rewelacyjny przepis!
Dziękuję 😉
Ciasto wyroslo. Po wyłączeniu Piekarnika zostało w nim ok 10 monut. Po wyjeciu opadlo. Moze ma 2 cm.
Do najczęstszych przyczyn opadania ciasta należy szok termiczny.Nagłe wyjęcie blachy z piekarnika wiąże się z nagłym przejściem z gorąca do temperatury pokojowej. Przed przystąpieniem do wypieków wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Istotne są także doskonałe proporcje składników.