Idealna propozycja na zbliżającą się Święta. Babka tofii to świetna alternatywa dla klasycznej babki. Jest wilgotna, puszysta i smakuje obłędnie. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała babka o smaku tofii.
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 4 pełne łyżki cukru
- 5 dużych jajek
- 30 dag masy krówkowej Helio
- 10 dag masła
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 10 dag masy krówkowej Helio
- 2 łyżki śmietanki 30%
- kilka krówek do dekoracji
Przygotowanie:
Masę krówkową podgrzewamy z masłem, aż powstanie gładka masa. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Następnie dodajemy sok z cytryny i masę krówkową. Miksujemy do chwili połączenia się składników. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Odstawiamy na 10 minut, a następnie wyjmujemy z foremki. Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy ze śmietanką, mieszamy, aby powstała gładka masa. Gorącą polewą polewamy wierzch babki i udekorujemy według uznania.