Czy nie są urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla rodziny i znajomych. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl,, marki Dom Akcesoria  oraz  marki  Bogutynmlyn.pl  powstały w mojej kuchni bałwanki.

DSC_0560DSC_0561DSC_0569

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 100 g miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 małe jajko

Dekoracja:

lukier królewski

  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej
  • pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak
  • pianki Marshmallow

Dodatkowo do wykonania użyłam:

Wykonanie:

Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy z cukrem pudrem.Za pomocą łyżeczki wylewamy lukier na ciastko, mocujemy piankę. Gdy lukier zaschnie zdobimy bałwanki według własnego uznania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą patyczka do szaszłyka rysujemy oczy i uśmiechy na piankach marshmallow, noski rysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem.

Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewniaDSC_0553 trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę oraz specjalny haczyk, który pozwala wygodnie oprzeć miseczkę o inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników.  Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki.

Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast.Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami,DSC_0978 pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi .Wykrawane pierożki lub ciasteczka zawsze będą miały ładne jednakowe kształty i pięknie zarobione brzegi. Do kupienia w Dom Akcesoria

 

s3_viewer_small_Lidl-00

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment