Biszkopt:
• 4 jajka
• 4 łyżki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 5 łyżki cukru
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• Ciasto marchewkowe:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 3 duże marchewki
• 1 szklanka oleju
• 5 jajka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• starta skórka z dwóch pomarańczy
• Masa:
• 2 śmietany 30%- 330ml
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 opakowania serka mascarpone- 250g
• 2 kropelki olejku pomarańczowego
• Pozostałe:
• 2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g
• 2 opakowania galaretki pomarańczowej
• 20 dag płatków migdałowych
Dziś już weekend, więc pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa! Prezentuję Wam marchewkowo- pomarańczowe ciasto z kremem mascarpone, które jest idealnym połączeniem smaków. Dodatek marchewki powoduje, że ciasto jest wilgotne, miękkie oraz niezwykle aromatyczne. Krem z serka mascarpone jest natomiast bardzo lekki i delikatny. To kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast. Czy i Wy je też polubicie ? Przekonajcie się sami więc bierzcie się do roboty!
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i powoli mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 min.
Ciasto marchewkowe: 2 marchewki należy zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i ubijamy tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodajemy olej, startą marchew, skórkę pomarańczy i mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem ok. 30 minut w 180 C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
Następnie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone. Dżem podgrzewamy w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy dopóki się nie rozpuści.
Kolejność układania :
biszkopt
połowa dżemu z galaretką
migdały
ciasto marchewkowe
krem
ciasto marchewkowe
pozostały dżem z galaretką
migdały
Ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
Dzien Dobry,
mam pytanie odnośnie ciasta marchewkowo-pomarańczowego :). Czy potrzebuję do tego przepisu 2 śmietany 30% każda po 330ml ? Oraz serek mascarpone również 2 x 250g ?
2 śmietany 30%- 330ml – 1 opakowanie czyli razem 660ml
2 opakowania serka mascarpone- 250g- 1 opakowanie
2 słoiki dżemu brzoskwiniowego -410g – 1 słoik
Równie dobrze ciasto wyjdzie gdy Panie dodadzą po 1 słoiku dzemu i 1 opakowaniu mascarpone i śmietany;)
Smacznego!