Pyszne ciasto warstwowe na cienkim, kakaowym biszkopcie, przełożonym lekką masą serową, masą krówkową otoczoną herbatnikami i grubą warstwą galaretki z malinami. Przepis na to ciasto idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Balladyna jest bardzo elegancka, pięknie prezentuje się na stole, może być doskonałym wypiekiem na urodziny czy święta.
Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto.

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek
  • 0,5 szkl cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 400 g słodkiej śmietanki 36%, schłodzonej

    DODATKOWO
  • ok 50szt herbatników kakaowych
  • puszka masy kajmakowej Helio ok 500g
  • 2 galaretki malinowe
  • 750ml wrzątku
  • ok 400g malin (mogą być mrożone)

1. BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy chwilę, do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy na dwa spody.

Pierwszy dajemy do blaszki, lekko nasączamy go kawą.

MASA SEROWA

Żelatynę przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki zimnej wody i mieszamy. Pozostawiamy do napęcznienia na około 5 minut. W międzyczasie do miski przekładamy ser, cukier i cukier waniliowy. Całość chwilę miksujemy na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), mieszając łyżką, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągamy z kuchenki i mieszając energicznie trzepaczką, dodajemy najpierw 3 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z resztą masy serowej. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno. Mieszamy delikatnie do masy serowej.

Na początek do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
Połowę masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę kajmakową,  na nią dajemy warstwę herbatników. Na herbatniki dajemy drugą część masy serowej, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Również możemy go lekko nasączyć kawą.
Do miski dajemy wrzątek, dodajemy 2 galaretki malinowe dokładnie mieszamy i studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny.
Wsadzamy do lodówki, i tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by herbatniki namiękły

Categories: Boże Narodzenie, Ciasta

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment