Traditional German braised beef cheeks in brown red wine sauce with herbs as closeup in skillet

Policzki wołowe w sosie winno-
czekoladowym
Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym? Brzmi
naprawdę smakowicie i takie też jest w rzeczywistości.
Przepis, choć początkowo może się wydawać trudny, tak
naprawdę jest bardzo szybki do opanowania. Policzki
wołowe w takim wydaniu na pewno przypadną do gustu
wszystkim miłośnikom kulinarnych wariacji.
Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym – lista
składników
To, co będzie Ci potrzebne, to:
 policzki wołowe – 1 kg,
 włoszczyzna – 1 kg,
 imbir, ziele angielskie, anyż i liść laurowy,
 wino czerwone – 1 litr,
 bulion – 3 litry,
 marynata do mięsa (suszone grzyby, papryka słodka wędzona i pieprz),
 gorzka czekolada,
 olej.
W jaki sposób przygotować polik wołowy?
Jak można się domyślić, najtrudniejszą rzeczą w przedstawionym przepisie, jest odpowiednie przygotowanie
policzków wołowych. W pierwszej kolejności zadbaj o marynatę, która w głównej mierze będzie odpowiadać za
smak i wyjątkowy charakter mięsa. Po zamarynowaniu policzków należy je odstawić do lodówki na jeden dzień.
Kiedy mięso wchłonie wszystkie składniki zawarte w marynacie, można przystąpić do smażenia. Należy robić to
tak długo, aż widoczne będzie wyraźne zarumienienie. W międzyczasie należy skarmelizować włoszczyznę w
piekarniku, gdzie powinna się znajdować przez około 15 minut.
W dużym garnku należy umieścić połowę warzyw, mięso i znowu warzywa. Całość doprawić, a następnie wlać
bulion. Proces gotowania powinien odbywać się na wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny. Po tym
etapie można wlać wino i znowu gotować mięso – tym razem przez aż sześć godzin. Na końcu należy
zredukować sos, tak aby jego konsystencja była odpowiednio gęsta. Całość należy lekko doprawić solą oraz
dodać około 20-30 gramów czekolady.
Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym – z czym je
podać?
Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym będą świetnie się prezentować i smakować w połączeniu z
grillowanym brokułem, groszkiem, a także z karmelizowaną szarą renetą z masłem orzechowym oraz pieczonym

batatem. To tylko kilka naszych propozycji, lecz bez żadnych przeszkód danie to można podać również z
wybranymi przez siebie dodatkami.
Jeśli jednak zdecydujesz się na naszą propozycję, to co trzeba będzie przygotować, to m.in. batat, pieczony w
folii przez około dwie godziny, brokuły i groszek grillowany na oliwie w tymianku oraz szara reneta,
karmelizowana w miodzie z anyżem (opcjonalnie z dodatkiem masła orzechowego), który nada jej wyjątkowego
i niepowtarzalnego charakteru.
Zapisz swój przepis na później
Policzki wołowe w sosie winno-czekoladowym to sprawdzony przepis, który pokochają wszyscy. Można go
dowolnie modyfikować, zmieniając dodatki lub składniki marynaty. W gotowaniu liczy się wyobraźnia, a policzki
wołowe idealnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Jeśli zdecydujesz się zmodyfikować ten przepis,
koniecznie podziel się z nami wynikami!
Nowy przepis i zdjęcia potraw warto zachować na później, aby z łatwością móc do niego wrócić. Współczesne
smartfony wyposażone są w wiele świetnych funkcji, dzięki którym Twoja dokumentacja może być naprawdę
profesjonalna. Jednym z najbardziej polecanych modeli telefonów, które mogą Ci się przydać w kuchni, jest

iPhone 13 mini

„Artykuł sponsorowany”

Categories: Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment