Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami pragnę zatem Wam zaproponować pyszną i prostą sałatkę z mandarynkami i orzechami. Idealna sałatka na przyjęcia oraz święta! Przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Helio.
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2020/04/DSC_0969-—-kopia-2.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2020/04/DSC_0971-—-kopia.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2020/04/DSC_0975-—-kopia.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2020/04/DSC_0979-—-kopia.jpg)
![](http://podrozwkulinaria.pl/wp-content/uploads/2020/04/DSC_0980-—-kopia-1.jpg)
Składniki:
- Opakowanie mix sałat
- 2 sztuki małych mandarynek
- 100 g szynki parmeńskiej
- 4 łyżki mix ziaren Helio
- 2 łyżki orzechów
- 6 pomidorków koktajlowych żółtych czerwonych
- 1 kulka sera mozzarela
Sos:
- Oliwa z oliwek
- Sok z jednej mandarynki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
Lampki
Sposób przygotowania:
W przygotowanych lampkach układamy sałatę, mozzarele pokrojoną w paski, pomidorki koktajlowe pokrojone wzdłuż, mandarynki podzielone na cząstki oraz szynkę pokrojoną w kawałki. Całość posypujemy pokrojonymi orzechami i mix ziaren Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy przed podaniem sałatkę. Smacznego!!!