Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia.

Składniki ryby w cieście:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Nadzienie i dodatki:

  • 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola, łosoś)
  • 10 dkg kiszonej kapusty
  • 20 dkg pieczarek lub grzybów
  • 2 cebule
  • masło
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby
  • olej do smażenia
  • żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
  • ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie)

Jak zrobić rybę w cieście?

Rybę solimy, oprószamy pieprzem i startą skórką cytrynową oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki.

W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą  i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony filet ryby obtaczamy w mące oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ziołami.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy prostokąty. Nakładamy na środku całe filety ryby  a na to farsz pieczarkowo- kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. przykrywamy drugim ciastem i zaciskamy boki

Całość smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 10 min w 220 stopniach po tym czasie obniżamy temp. do 180° i pieczemy dalej ok. 50 min, aż ryba pięknie się zarumieni. Smacznego!

One Response so far.

  1. Ryby w takiej formie nie jadłam.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment