Coraz bliżej święta! Przed Wami doskonała wędlina na świąteczny stół i inne uroczystości rodzinne. Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki.

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 8 cienkich kabanosów
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu Stovit
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • majeranek, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta. Nacieramy czosnkiem, opruszamy solą, pieprzem i paprykami, smarujemy musztardą i miodem. Na całej długości boczku rozkładamy kabanosy, skrapiamy oliwą. Zwijamy roladę, obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby rolada się zarumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!

W sklepie Łowca posiadają wysokiej klasy artykuły renomowanych producentów jak Luneta Swarovski. Oferują między innymi bronie, optyki, amunicję oraz wszelkie akcesoria łowieckie.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment