Coraz bliżej święta! Przed Wami doskonała wędlina na świąteczny stół i inne uroczystości rodzinne. Taki boczek nie tylko ładnie się prezentuje na stole ale wyśmienicie smakuje. Pyszny faszerowany boczek zarówno na obiad jak również do chlebka czy sałatki.
Składniki
- 1,5 kg surowego boczku
- 8 cienkich kabanosów
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu Stovit
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- sól, pieprz
- majeranek, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania przepisu:
Boczek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, rozkładamy i rozbijamy nadając mu kształt prostokąta. Nacieramy czosnkiem, opruszamy solą, pieprzem i paprykami, smarujemy musztardą i miodem. Na całej długości boczku rozkładamy kabanosy, skrapiamy oliwą. Zwijamy roladę, obwiązujemy nitką bawełnianą na całej długości zawijamy w folię. Tak przygotowaną roladę zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 90 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby rolada się zarumieniła. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!
W sklepie Łowca posiadają wysokiej klasy artykuły renomowanych producentów jak Luneta Swarovski. Oferują między innymi bronie, optyki, amunicję oraz wszelkie akcesoria łowieckie.