Pyszna, lekka jak puch, biszkoptowa rolada z musem jabłkowym rozpływa się w ustach. Rolada ma wnętrze jabłkowo- brzoskwiniowe przygotowane między innymi z musu jabłkowego JamarMUS JABŁKOWY JAMAR to świetne rozwiązanie na szybkie, zdrowe i pełne smaku wypełnienie środka rolady.Do przygotowania rolady wykorzystałam produkty Jamar, Ole!  Stovit,  oraz ePrezenty

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 115 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • dodatkowa garść drobnego cukru – do posypania

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. mieszamy delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

Przygotowujemy ręczniczek kuchenny, posypujemy lekko dodatkowym drobnym cukrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy.

Pieczemy około 10 – 12 minut w temperaturze 180ºC.  Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy  i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na około 30 min.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę rozwijamy, usuwamy ręczniczek. Natychmiast wykładamy i równo rozprowadzamy nadzienie jabłkowe i z powrotem zawijamy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed podaniem, oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po ukosie.

 

To w 100% naturalna esencja i słodycz z polskich jabłek. Zawiera wysoką zawartość błonnika i witaminę C. To pyszny dodatek do tostów, naleśników czy ryżu, kaszy jaglanej i twarożku. CENA: ok. 4,50 zł  /  710 g

Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach tradycyjnych i sieciach marketów na terenie całego kraju.

Wpis powstał we współpracy z:

Categories: Ciasta, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment