Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem. Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące faworki z bąbelkami. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne kokardy. To kolejne  z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa. Jeśli faworki podbiły także Wasze serca koniecznie wypróbujcie przepis z piwem i rozsmakujcie się w delikatności tradycyjnych chruścików!

DSC_0037 - Kopia

Składniki:

  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki piwa pszenicznego
  • olej do smażenia
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z czerwonej porzeczki lub z soku z malin

page - Kopia (2)

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy do tego szklanki, literatki oraz  kieliszka do wódki a następnie zwijamy w każdym środek, tak aby powstały kokardki i nakładamy na siebie w kolejności  duży, średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Kokardki smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier.

s3_viewer_small_01

 

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

3 komentarze so far.

  1. Urocze kokardki, pięknie się prezentują, a smakują zapewne przepysznie 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment