Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć planować świąteczne menu. Jego podstawą są jajka. Najczęściej podajemy je w bardzo tradycyjnej formie. Dziś zapraszam na łatwe w przygotowaniu muffinkowe jajka, które ozdobią świąteczny stół.

Składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • foremki silikonowe do muffinków
  • 1 rzodkiewka
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Foremki sylikonowe smarujemy dokładnie olejem i  wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do tak przygotowanych foremek wbijamy delikatnie po jednym jajku i solimy. Zagotowujemy wodę i wlewamy do naczynia do połowy wysokości muffinkowych foremek.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Jajka wyjmujemy z foremek i studzimy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe muffinki układamy na półmisku wykładamy majonezem i dekorujemy szczypiorkiem i rzodkiewką. 

Categories: Przepisy, Wielkanoc

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment