Domek z piernika to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia. Posłuży jako piękna dekoracja stołu, którą można później zjeść. Domek złożony jest z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem królewskim. To świetny pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • 1 szklanka miodu
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • Szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko

Lukier:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem,  następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5 mm. Za pomocą gotowych lub przygotowanych wcześniej szablonów wycinamy poszczególne elementy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy gotowe elementy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 20 min w zależności od wielkości poszczególnych elementów.

Białko ubijamy na sztywno. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier puder. Powstały lukier przekładamy do jednorazowego rękawa cukierniczego. Lukrem przyklejamy ściany do podłogi. Czekamy chwilę, aż lukier zaschnie. Następnie przyklejamy dach. Domek dekorujemy dowolnie, resztą lukru. Na końcu domek posypujemy  z góry cukrem pudrem.

 

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

29 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

,,Świąteczne choinki z sera...

Posted on Gru - 11 - 2024

0 Comment

,,Żeberka pieczone na kiszonej...

Posted on Lis - 26 - 2024

0 Comment

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

2 komentarze

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment