Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje takie jak zbliżający się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam!Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.

DSC_0708 - Kopia DSC_0712 - Kopia DSC_0717 - Kopia

Składniki:

Składniki na ciasto kakaowe i orzechowe :

  • 300 g margaryny
  • 6 łyżek oleju
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki orzechów mielonych

Ciasto białe:

  • 3 białka
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z melonem:

  • 1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona)
  • 3 galaretki zielone agrestowe

Masa dyniowa:

Masa śmietanowa:

  • Śmietana 30% – 250ml
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Ciasto kakaowe i orzechowe:

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut

biszkopt biały:

Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy  pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut

Masa melona:

Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

Masa dyniowa:

Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy.

Złożenie ciasta:

Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa -placek kakaowy -masa śmietanowa

DSC_0458

Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.  Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości..  Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!

One Response so far.

  1. Fit przepisy pisze:

    Najbardziej podoba mi się w tym cieście ta soczysta kolorystyka. Mam w planach podpatrzeć to ciasto- mam nadzieję, że też wyjdzie mi taki piękny kolor!

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment