Jedno z moich ulubionych ciast! Smak dzieciństwa takie ciasto piekła często moja kochana mamusia 😉 Niebo w gębie– nazwa mówi sama za siebie 🙂 Ciasto jest przepyszne, idealny przepis na Święta. Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe i aromatyczne. Serdecznie polecam! Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio

Składniki:

          2 SPODY

  • 3 szkl mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 200 g miękkiego masła

    MASA JABŁKOWA

  • ok 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 galaretki cytrynowe


    KREM ORZECHOWY

  • 350 g orzechów włoskich Helio
  • 300 ml mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 300 g masła

POLEWA:

  • Polewa mleczna Helio

Sposób przygotowania:

Składniki na spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy mąką. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną dajemy do lodówki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta mamy mieć upieczone dwa spody.

MASA JABŁKOWA


2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Jabłka dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu do miękkości. Mieszamy co chwile by się nie przypaliły. Jeśli istnieje taka konieczność można dolać odrobinkę wody. Gdy jabłka staną się masą, dodajemy do nich 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia. Gorącą masę jabłkową wykładamy na pierwszy spód, wyrównujemy i przykrywamy drugim. Leciutko dociskamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.

KREM ORZECHOWY


350g orzechów włoskich mielimy. Następnie do garnka dajemy 300ml mleka, 3/4 szkl cukru oraz zmielone orzechy. Wszystko mieszamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Gotujemy do uzyskania gęstej masy mieszając by się nie przypaliła. Masę orzechową studzimy Następnie 300g miękkiego masła w temp pokojowej ucieramy na masę. Dodajemy partiami ostudzoną masę orzechową i miksujemy. Powstały kremy wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Ja na koniec posypałam ciasto posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki by wszystko się stężało i przegryzło. Następnego dnia ciasto jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i na prawdę cudnie wygląda.

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment