Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, proste w wykonaniu na gofrach z masą mleczną, rozpływającą się masą orzechową i czekoladą. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio, Stovit. 

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych gofrów
  • ok. 700 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżki cukru pudru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 250 g Mascarpone
  • 250g masy orzechowej Helio
  • 150g mlecznej czekolady Helio
  • 50 g łatki migdałowe Helio
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych Helio

Przygotowanie : 

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy śmietan fix i jeszcze chwilę ubijamy.  Czekamy aż masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby miała konsystencję płynną.  Ostudzony kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami i migdałami. Schładzamy najlepiej całą noc.

Categories: Ciasta, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Wygląda nieźle 🙂 Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment